Om Nordstjärnan

Om Samlarförbundet Nordstjärnan

Samlarförbundet Nordstjärnan är Sveriges största förening för en samlare av alla slag och en av Sveriges mesta kulturhistoriska föreningar.

Anledningarna till att vara med i Samlarförbundet är varierande. Många tycker om vår gemenskapen som finns i föreningslivet och går gärna på lokalföreningarnas möten där man kan få lära sig allt möjligt och träffa intressanta personer (är du medlem i Samlarförbundet får du gå på alla möten som lokalföreningarna ordnar, men den som inte är med i just den lokalföreningen får ofta betala en liten mötesavgift).

Många är med för att man får tidningen SamlarNytt, en kulturhistorisk tidskrift om saker och samlande.

Att man kan hjälpa varandra att göra fynd och på få reda på varandras smultronställen är en följd av att nästan alla samlar på olika saker.

Många föreningar ordnar mässor där man både kan köpa och sälja saker.

Vi tror också att vi är en fristad för människor som i andras ögon kanske är lite nördiga? Det är inte så populärt att säga att man är samlare och orsaken kan vara vara teveprogrammen om sjukligt samlande. Men vi tror att samlarintresse finns hos nästan alla! Som barn är väl alla samlare? Och när man börjar fråga människor, om de inte samlar på något, så kommer det ofta fram att de har mängder av porslinskatter, eller alla Kitty-böcker, eller vet allt om USA:s rymdprogram, eller älskar att klä sig i 1800-talskläder, eller är med och skruvar på gamla ånglok, eller…

Många är med helt enkelt för att de tycker om saker och tycker om historierna som sakerna bär med sig.

Vad är då samlande? Många säger ”spara” när de menar samla, men det är inte samma sak. Att ”spara” är att ta vara på något som kommit i ens väg eller blivit över. Att ”samla” är att målmedvetet försöka få tag i saker som passar i ens ”samling”, hur man nu definierar den. Ett populärt sätt att definiera en samlare är att det är den person, som har tre föremål med något slags anknytning till varandra och är på jakt efter ett fjärde. Men ett samlande börjar ofta med ett sparande, och man kan mycket väl äga en samling utan att aktivt samla, man kan ju t.ex. ha ärvt den, tycka den är dekorativ men inte vara intresserad av att utöka den.

Samlarförbundet Nordstjärnans medlemmar samlar på det mesta. Men det största samlarområdet är antikviteter och allmogeföremål med alla dess underavdelningar. Även vapen och militaria är stora samlarområden. Gemensamt för alla dessa samlare är att de gör en kulturgärning – stor eller liten – genom att åt eftervärlden bevara sådana föremål, som annars antagligen skulle ha skattat åt förgängelsen. Många samlare har också gjort stora kulturinsatser genom att berika offentliga samlingar med såväl donationer av föremål som med sina kunskaper. Många museer, bibliotek och andra offentliga samlingar är medlemmar i Nordstjärnan, och inte så få av dem har sina rötter i enskilda samlingar.

Förbundets motto är Samla, Lära, Veta. En sann samlare nöjer sig inte bara med att samla. På den tiden ”10 000-kronorsfrågan” grasserade var TV rena tummelplatsen för kunniga samlare, många av dem medlemmar hos oss. Mottot skulle lika gärna kunna vara Glädjen i att leta, och veta vad det heter, som en medlem uttryckte det vid ett förbundsårsmöte.

PS Om du tycker det är förvirrande att ibland se Samlarförbundet och ibland Samlarförening, ligger det till så här: Samlarförbundet samlar alla lokalföreningar i Sverige under sitt ”paraply”. Genom förbundet har föreningarna gemensamt kansli, gemensam tidning och gemensamt handhavande av nya medlemmar.

Du kan bli medlem i enbart Samlarförbundet om du vill, och i en eller flera lokalföreningar /sektioner dessutom. Avgiften/avgifterna bakas ihop och aviseras i tidningen Samlarnytt under hösten.

Vår historia

Ursprunget till Samlarförbundet Nordstjärnan var en sammanslutning av folk som samlade på tändsticksetiketter.

I början av Andra världskriget, då gränserna var stängda, ville man försöka utvidga byteskontakterna inom landet. En förening bildades på initiativ av Gustaf Rothell från Göteborg.

Från början hette föreningen ”Nordstjärnan, Riksförening för samlare”. Nästan genast kom tanken upp att man skulle ta med ”samlare av alla kategorier” i föreningen, till ömsesidig båtnad – den tändsamlare som fått syn på en trevlig värja tipsar en vapensamlande klubbkamrat, den som samlar militäremblem och ropat in en ”lot” på auktion, där det också ingår ett ur, byter det mot ur-samlarens farfars dammsamlande mössmärke.

Eftersom ”den enes skräp är den andres skatt”, kan föreningsvänner hålla utkik åt varandra.

Vår förbundsordföranden: från 2023 

Carina Allvar Mattson, Linköping

Här finns en pdf som beskriver en del av vår historia. Den är 5,5 MB och kan ta en stund att få fram (öppnas i samma fönster): Historia 1941-1971.

Våra stadgar

Här hittar du våra stadgar som en fyrsidig pdf. Du kan också ladda hem den till din dator

Samlarförbundets styrelse

Carina Allvar Matsson, förbundsordförande

  • E-post: <carinasepost@hotmail.se> 

Lars Axenfjord, vice ordförande  

Inga-Lis Rickebo, kassör

  • E-post: <kassor@samlarforbundet.se>   

Bengt Dalén, ledamot 

Ulla Dalén, ledamot   

Eva Hellman, ledamot  

Anders Matsson, sekreterare

  • Telefon: 070-535 7017
  • E-post: <matssonanders@hotmail.com>   

Bernt Somréus, hedersledamot

Fagerströmska forskningsfonden

Stiftelsen Einar Fagerströms Forskningsfond delar årligen ut stipendier för kulturell eller vetenskaplig forskning inom alla områden som bedrivs inom Samlarförbundet Nordstjärnan. Det finns inget krav på medlemskap i Nordstjärnan för att ansöka eller erhålla bidrag – det viktiga är att du har något intressant att förmedla.

Det kan vara bidrag för publicering av forskningsresultat, resebidrag m m.

Sänd din ansökan till:
Stiftelsen Einar Fagerströms Forskningsfond
e-post: fagerstromska@samlarforbundet.se

Mer om Einar eller Det smala är ofta det djupa

Nu är det åter dags att söka stipendier för forskning, resor, publicering m.m. ur Stiftelsen Einar Fagerströms Forskningsfond. Ansökan om stipendier skall vara stiftelsens förvaltningsråd tillhanda senast 31 december.
Ovanstående text står med jämna mellanrum i Samlarnytt. Men vem var Einar?

Einar var militärläkare från Gävle och hängiven samlare. 1963 testamenterade han 25 000 kr till Samlarförbundet Nordstjärnan. I dagens värde motsvarar det nästan 250 000 kr!
Einar ville att det skulle bli en fond med hans namn men hade inte närmare beskrivit vad pengarna skulle användas till. Förbundsårsmötet 1963 tillsatte ett förvaltningsråd med uppdrag att omsätta beloppet i en aktieportfölj. Men vad de skulle användas till bestämdes först 1988.
Då döptes fonden till Fagerströmska Forskningsfonden, med syfte att ”kulturellt och vetenskapligt främja forskning inom alla områden som bedrivs inom förbundet…”.

Det är väldigt vitt skilda områden som har fått stipendium. Exempelvis en katalog och hemsida över svenska tändsticksfabriker, båtar, träfigurer, veckotidningar och chokladfabriker.
Man försöker premiera det riktigt smala,det som annars inte har en chans att bli uppmärksammat. Det händer att förvaltningsrådet söker upp samlare och ber dem att sammanställa sin kunskap. Många tror inte att någon annan är intresserad. Men man har märkt att stipendiet har en viktig stimulerande verkan, att någon tror på en är en viktig bit.

Alla, medlem som ickemedlem, kan söka pengar ur Einars fond. Du kanske tycker att dina kunskaper inte är så stora? Men, vem mer än du har dina kunskaper? Vore det inte dags att sprida dem? Du kanske vill skriva en bok, forska vidare i något ämne eller göra en resa för att lära dig mer.

Fotot är förmodligen taget i samband med förbundsårsmötet på Dalarö 5-6 maj 1963. Fotograf okänd.
Den unge mannen längst till vänster är Olle Svensson, nyvald till verkställande utskottet vid mötet i Dalarö 1963. På den tiden hade han en färghandel i Stockholm.

Näste man är 1:e assistent Eric Kjellberg. Han var ju polis och blev senare Boris von Buxhoevedens efterträdare som förbundsordförande.

Förbundsordföranden i många år, friherre Boris von Buxhoeveden, kommer därnäst och som av årsmötet 1963 uppdrogs att tillsammans med Yngve Dahl och kapten Ulf Lövenstierne att omsätta beloppet i en aktieportfölj med goda papper efter eget val och med full frihet att ordna allt i sak efter bästa förmåga.
Han följs av Kapten Gösta ”Hutte” Benckert som var vapenspecialist.Bakom honom sitter Förbundets kanslist och sekreterare, Henning Backmann.

Nordstjärnans nålar

Läs Bernt Somreus artiklar om Nordstjärnans nålar med mera, ur SamlarNytt nummer 4-2011 respektive 1-2013. (Öppnas som pdfer på en ny sida.)

Att samla. En text av Inga-Lill Cras

Läs texten som PDF.